Biserici Penticostale – Hunedoara

CULTUL PENTICOSTAL
Adresa: Str. Carol Davila nr. 81, sector 5  Bucureşti, 050456
Tel. 021/6384425
Preşedinte: Pavel Riviş-Tipei

Descriere:

Penticostalismul este o continuare a mişcării de „redeşteptare” a credinţei, care a avut loc în secolul trecut. Pe la 1900, predicatorul american Charles F. Parham a început să susţină că asupra celor credincioşi coboară Duhul Sfânt, aceştia căpătând darul vorbirii în limbi neînvăţate (glosolalia). Conform Bibliei, acest dar a fost primit de apostoli în ziua cincizecimii (ziua coborârii Duhului Sfânt, Rusaliile). Întrucât a cincizecea zi se traduce în limba greacă prin „penticosta”, adepţii noii mişcări religioase au adoptat denumirea de penticostali.
Din S.U.A. mişcarea penticostală s‑a răspândit şi în Europa, mai ales în Germania şi Norvegia. Numărul credincioşilor a crescut relativ repede, de la circa 1.000 în 1906 la peste 350.000 în 1936.
Prima comuniune penticostală din România a apărut în localitatea Păuliş, judeţul Arad, în anul 1922. În pofida unor persecuţii la care a fost supusă înainte şi mai ales în timpul celui de al doilea război mondial, credinţa penticostală s‑a extins treptat în mai multe regiuni ale ţării, în special în nordul Moldovei, în Banat şi Crişana.
Asociaţia credincioşilor penticostali s‑a constituit în anul 1924. Şi acest cult, ca şi celelalte culte evanghelice, a avut de suferit, mai ales în timpul celui de al doilea război mondial,  când  mulţi  pastori  au  fost  trimişi  în  închisoare sau lagăre. După 23 august 1944, Cultul Penticostal funcţionează în legalitate. În anul 1950, Biserica Penticostală a fost recunoscută legal.
Conform credinţei penticostale, la baza vieţii spirituale a fiecărui credincios trebuie să stea convertirea personală, după care, apoi, se administrează botezul prin cufundare în apă, în numele Tatălui, Fiului şi Duhului Sfânt. Ceea ce constituie specificul acestui cult este propovăduirea şi exercitarea botezului cu Duhul Sfânt, mărturisirea experienţei darurilor Duhului Sfânt, care pot să‑şi facă simţită prezenţa în cadrul serviciilor divine, precum şi obţinerea vindecărilor divine prin rugăciune.
Organizarea cultului are la bază sistemul centralizat, respectându‑se autonomia bisericească locală. Cultul are o conducere colectivă centrală, reprezentată de Consiliul bisericesc format din 21 membri şi de Comitetul executiv format din 7 membri, în frunte cu un preşedinte. Aceste organe sunt alese în cadrul Adunării generale elective, forul cel mai înalt de conducere a cultului, care se întruneşte o dată la 4 ani.
Bisericile locale au ca intermediar între ele şi conducerea centrală şase comunităţi regionale: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj, Oradea şi Suceava.
Pregătirea pastorilor se face la nivel universitar, în cadrul Institutului Teologic Penticostal, care funcţionează în Bucureşti. De asemenea, cultul dispune de trei seminarii  teologice liceale şi de două şcoli postliceale.
Potrivit recensământului din 2002, Cultul Penticostal numără circa 324.462 credincioşi. În cadrul cultului sunt 1.343 biserici şi 7879 filii, deservite de 354 pastori.
În fruntea unei biserici se află un pastor sau mai mulţi, în funcţie de numărul membrilor şi un comitet ales de fiecare Biserică. Alţi slujitori mai sunt: prezbiterii şi diaconii, subordonaţi pastorului.
Biserica Penticostală are ca organ de presă oficial „Cuvântul Adevărului”. De asemenea, editează cărţi cu conţinut religios, cărţi pentru exercitarea cultului, cărţi pentru instruirea slujitorilor în seminarii şi în Institutul Teologic Penticostal.

În Hunedoara există în prezent 4 biserici creştin-penticostale (de care am cunoştinţă)

 1. Biserica Creştină Penticostală Nr.1
 2. Biserica Creştină Penticostală „Golgota”
 3. Biserica Creştină Penticostală „Maranata”
 4. Biserica Creştină Penticostală maghiară „Emanuel”
 1. #1 by - on februarie 20, 2010 - 23:26

  pace,
  va rog din toata inima rugati-va pentru fratele gheorghe ca domnul sa-l vindece complet de discopatie si sa-l elibereze de toate duhurile necurate
  Domnul sa va binecuvanteze

 2. #2 by abdon on martie 5, 2010 - 23:58

  Interesant ca aici http://satchier.com/index.php?option=com_content&view=article&id=9:inceputurile-miscarii-pentricostale-in-chier&catid=3:biserca-penticostala&Itemid=4 este mentionata bucuria fratilor penticostali , alaturi de fratii sambatari ( din care fac parte ), dar acum s-au trasat granite , doresc ruperea liniilor de limitare , daca oamenii din lume cauta sa faca o Europa unita, de ce sa nu cautam si noi sa fim un Popor unit, sa nu ne desparta o „zi”, o „mancare”, o „sarbatoare”, de fapt toti se trudeasca sa-L servesca pe Acelasi Domn, dar fiecare dupa cum i-a fost incredintat. Asta nu inseamna ca ar trebui sa fie atatea „casoaie, case si casute”

 3. #3 by calatorru on martie 6, 2010 - 08:04

  Anumite granite au fost trasate dintotdeauna. Peste unele trecem uosr si putem avea partasie, ca sa folosesc un termen biblic, in acele lucruri care ne unesc, peste unele pur si simplu nu putem trece.

  Sa inteleg ca nemultumirea ta e de ce nu apare biserica adeventista pe hunedoara evanghelica, sau e o nemultumire generala fata de lipsa de unitate?

 4. #4 by stefan71 on martie 6, 2010 - 10:54

  Ai uitat de biserica crestina penticostala maghiara „Emanuel”.
  P.S. Respect pt. tot ceea ce faci pe acest site.

 5. #5 by calatorru on martie 6, 2010 - 14:05

  A dreptate Ştefan. Repar acum. Multumesc ! 🙂
  Daca stii despre evenimente organizate la BCP Emanuel, scrie despre ele si eu le pun aici la vedere.
  Toate bune !

 6. #6 by abdon on iulie 9, 2010 - 21:04

  Calatorule, revin tarziu, dupa cele scrise mai sus, nu sunt adventist, sunt „poreclit” sambatarul, dar in general credinta mea este idem penticostala, cu exceptia sarbatorilor Biblice, a mancarii. Am postat aici, deoarece si Biserica din care fac parte a fost printre cele de mai de sus, de atat spuneam ca intr-o zi s-a tras granita, si inlaturati. Fac parte din Biserica Apostolica de ziua a VII-a ( cu Sarbatori ).

 7. #7 by PETRUTESCU ANGELICA on ianuarie 14, 2011 - 19:23

  MA NUMESC PETRUTESCU ANGELICA SINT DIN LUGOJ JUDETUL TIMIS AM VIRSTA DE 43 DE ANI AM UN SOT IN VIRSTA DE 56 DE ANI SI UN COPILAS IN VIRSTA DE 5 ANI
  EU AM F MARI PROBLEME DE SANATATE AM CIOCURI PE COLOANA LOMBARA CARE IMI AFECTEAZA TOT CORPUL MA DEPLASEZ GREU ANU TRECUT AM AVUT O SEMIPAREZA DAR DIN LIPSA BANILOR NU MA POT DUCE SA IMI VAD DE SANATATE
  SI PROBLEMA ESTE CA EU DIN ACEASTA CAUZA SINT IN IMPOSIBILITATEA DE A MUNCI DECIT MUNCI F USOARE CARE SA NU NECESITE EFORT FIZIC IAR ASA CEVA NU SE GASESTE LA NOI SOTUL MEU A LUCRAT LA O FIRMA DE INCALTAMINTE DAR DIN PACATE S-A DESFINTAT LOCUL LUI DE MUNCA PT CA PATRONUL FIRMEI A PLECAT IN VIETNAM SI SOTUL MEU A FOST DAT IN SOMAJ IN ANUL 2009 SI ANUL TRECUT S-A TERMINAT SI SOMAJUL IAR EL DATORITA VIRSTEI NU SI-A MAI GASIT DE LUCRU NICI UNDE ORIUNDE MERGE PT ANGAJARE I SE PUNE PIEDICA VIRSTA SI TOATE USILE SINT INCHISE ACUM NU MAI AVEM NICI UN VENIT DECIT 92 DE RON ALOCATIA CELUI MIC SINTEM PLINI DE DATORII AVEM BANCA DE ACHITAT CARD DE CREDIT DATORII LA OAMENII CARE NE-AU IMPRUMUTAT CU BANI
  DE STAT SINTEM DATI IN JUDECATA PT APA SI GUNOI IAR ACUM DIN CLIPA IN CLIPA ASTEPTAM EVACUAREA DIN LOCUINTA IN CARE STAM PT CA DE NU AM MAI PUTUT PLATI CHIRIA VREA SA VA SPUN CA NOI STAM INTR-O LOCUINTA INSALUBRA SI ACEASTA LOCUINTA PROPRIETAR ESTE PAROHIA ROMANO-UNITA CU ROMA SI CU TOATE CA LOCUINTA E INTR-O STARE DEPLORABILA AVIND O VECHIME DE PESTE 200 DE ANI NOI PLATIM CHIRIE PT EA SI NE PLOUA IN CASA PICA BUCATI DIN FATADA IN CASA MI-A PICAT O PARTE DIN TAVAN SI STAM CU MARE RISC PT CA ORICIND POATE PICA RESTUL TAVANULUI PE NOI IAR CELUI MIC AI ESTE F FRICA PT CA PICA BUCATI DE TIGLA SI PAMINT IN PARTEA UNDE ESTE DEJA TAVANUL PICAT SI TOT TIMPUL MA INTREABA CEL MIC CIND O SA NE MUTAM DIN ACEASTA CASA EU NESTIIND CE SA RASPUND AM FACUT SESIZARE LA PAROHIE DAR NU S-A LUAT NICI O MASURA SPUNIND SA REPARAM NOI DAR REPARATIA TREBUIE SA INCEAPA DE AFARA DE LA TIGLA CASII CARE E TOATA SPARTA IAR EU NU IMI POT PERMITE SA FAC O REPARATIE CAPITALA LA O CASA CARE NU ESTE A MEA SI SINT AMENINTATA CA MI SE FACE EVACUAREA IMI E FRICA DE EVACUARE PT CA NU AVEM UNDE SA MERGEM CU UN COPIL MIC ACUM VA ROG SA MA CREDETI CA NU STIU CUM AS PUTEA IESI DIN TOATA SITUATIA ASTA SI MAI RAU IMI PARE PT CA SUFERA SI CEL MIC PE LINGA NOI ACUM CIND EU VA SCRIU SPUN IN FATA LUI DUMNEZEU CA SINT CU LACRIMI IN OCHI PT CA AZI IN DATA DE 13 IANUARIE COPILU MEU NU A MINCAT NIMIC PT CA NU AM NICI MACAR SA CUMPAR O PAINE SI MA INTREB OARE NOI PT CE MAI TRAIM ? OARE NOI NU MAI AVEM DREPT LA VIATA ? COPILASUL MEU CE VINA ARE SA SUFERE SI EL ? AM MAI APELAT LA FRATI DAR LA NOI LA BISERICA DE LA COMITET A SPUS CA LA EI NU E CASA DE BINEFACERI ACUM DACA EU SINT BOLNAVA SI SOTU MEU ARE VIRSTA DE 56 DE ANI SI NIMENI NU DORESTE SA IL ANGAJEZE NOI NU MAI AVEM DREPTUL DE A TRAI ? STIU CA SI EU AM AVUT SI INCA MAI AM GINDURI RELE CARE NU E BINE DAR LA DISPERARE ASA GINDESC DE A MA SINUCIDE SI NU MAI CHIUNUI NICI EU SI NICI NU MAI IMI VAD COPILU CUM SUFERA SI EL IARNA INCA NU S-A TERMINAT SI NU STIU CE O SA FACEM PT CA NICI LEMNE NU AVEM PT CA NOI FACEM INCALZIRE CU LEMNE SA IMI DAU COPILU LA STAT SA IL CREASCA STATU NU POT PT CA IL IUBESC F MULT IAR DACA MA DESPART DE COPIL PT A-L DA LA STAT ATUNCI NU MAI AM LA CE TRAI CAM ASTA E POVESTEA MEA SI DACA MAI VRETI ALTE INFORMATII EU VA DAU ORICE INFORMATIE MAI DORITI DOMNU SA VA BINECUVINTEZE PT CA M-ATI ASCULTAT SA AVETI PARTE DE MULTE BINECUVINTARI DIN PARTEA DOMNULUI
  ANGELICA PETRUTESCU

  ROG PE TOTI OAMENII CU SUFLET DACA DORESC SA MA SPRIJINE FINANCIAR

  SA AM MACAR PT CEL SA AI DAU DE MINCARE SA NU IL TIN FLAMIND SI DACA SE POATE SA MA AJUTATI SA IMI ACHIT O PARTE DIN DATORII PT CA NU MAI AM LINISTE STIIND CA MA ASTEPT DOAR LA RAU DIN CAUZA DATORIILOR
  PT CEI CARE DORESC SA DONEZE BANI LAS UN NR DE CONT

  RO97INGB0000999902269353 SI PT CONTACT LAS UN NR DE MOBIL

  0764132384

 8. #8 by justiţiarul on iulie 20, 2011 - 11:25

  ŞOBOLANU MINCINOS
  STĂ CU GHIARELE PE OS
  ROADE ŞI DISTRUGE CASE
  SUGE MĂDUVA DIN OASE

  PREDICĂ PE LA PUPITRE
  MINCIUNILE LE ÎNGHITE
  FACE SOCOTELI SĂRACU
  CA SEMNAT ACTE CU DRACU

  TOŢI ENORIASI STIE
  CĂ E UNS CU ALIFIE
  ASTA NE E SCRISĂ SOARTA
  DOAMNE ÎNCHIDE ODATĂ POARTA

  SĂ SCĂPĂM DE ROZĂTOARE
  CĂ STRICĂ VIA ÎN FLOARE
  EU VĂ LAS SĂ MEDITAŢI
  PÂNĂ CĂND MAI SUPORTAŢI?

  HAIDEŢI FRAŢI SĂ NE UNIM
  ŞOBOLANUL SĂ-L STRIVIM
  CĂ-I MIROASE GREU MINCIUNA
  SĂ NE LASE ,VĂ SPUN UNA

  EU L-AM SCOS DIN CUSTODIE
  L-AM TRIMIS LA CIOBĂNIE
  PENTRU MINE E O FIARĂ
  MULT AŞI VREA SĂ-L SCOT AFARĂ

  DAR ARE DEA-I LUI DESTUI
  SECURISTI CE-AU PUS ÎN CUI
  BIBLIA ŞI OMENIA
  FURÂND LA MULŢI VEŞNICIA

  CHELU FACE LOBI FRATE
  CĂ E PROF DE FACULTATE
  DAR SUB MASCA IPOCRITĂ
  PE MULŢI VREA CA SĂ-I ÎNGHITĂ

  DOAMNE IAI SI DUI PE TOŢI
  CĂ SUNT IPOCRIŢI ŞI HOŢI
  FĂI SĂPUN SĂ-ŞI SPELE DRACU
  SACUL,HAINELE SĂRACU

  DAR ŞI EL SA SĂTURAT
  PENTRU FELUL DUPLICAT
  CE JAVRELE L-AU JUCAT
  EU AICI AM TERMINAT.

 9. #9 by Ruben Bucoiu on iulie 20, 2011 - 14:29

  🙂 … te opresti asa, la jumate. Du „reforma” pan` la capat…

 1. Topul postărilor pentru luna mai 2012 « Hunedoara Evanghelică
 2. Topul postărilor pentru ultimele 30 de zile (august 2012) « Hunedoara Evanghelică

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Alătură-te altor 4.975 de urmăritori

 • e v e n i m e n t e :

  ►... CLICK pe imagine

 • Z I A R U L = informaţie pe hârtie

  Evenimentele există. Hunedoara este şi evanghelică.

  Ne lipseşte încă fluidizarea informaţiei, promptitudinea şi lucrul în echipă (un colectiv de redacţie "self-motivated"), spiritul jovial şi curajul de a schimba şabloanele învechite. Ne lipsesc aceste lucruri, nu în sensul că nu le avem, ci în sensul că facem uz de ele mult prea puţin.

  Poate că este vremea să vorbim la trecut! :)

  Doamne ajută!

  Dacă CREZI că locul tău e alături de noi, CONTACTEAZĂ-NE !

  “Good ideas are common - what's uncommon are people who'll work hard enough to bring them about”-A.B.

 • Parteneri

 • de Interes

 • Judeţe Evanghelice

 • Flickr Photos

%d blogeri au apreciat asta: