Radu Gheorghiţă: „…când citim aceste idei profunde citim de fapt mintea lui Dumnezeu!”

Am participat sâmbătă, 16 aprilie 2016, la sesiunea de dimineaţă a conferinţei pe tema MEMORAREA SCRIPTURII, ce a avut loc la Deva, la BCB Sfânta Treime, invitat fr. Radu Gheorghiţă.

Redau etapele care trebuie parcurse în procesul de memorare a Cuvântului lui Dumnezeu, precum şi câteva din afirmaţiile motivatoare făcute de Radu Gheorghiţă în favoarea acestei discipline spirituale, pe care puţini dintre noi o practicăm (cu consecvenţă), mai ales atunci când este vorba de memorarea unei întregi cărţi din Scriptură, nu doar a unor versete aleatorii.

 1. ASIMILAREA  este primul pas care trebuie făcut şi reprezintă memorarea textului pe segmente (10-15 versete). (După ce ai ales cartea pe care vrei să o înveţi pe de rost, şi după ce ai diagramat textul pe segmente – adică ai rescris textul pentru a-i despacheta logica, pentru a-l vizualiza altfel, pentru a uşura memorarea lui). În etapa aceasta, care durează 3-4 săptămâni (pentru o epistolă de 6 cap. cum este Efeseni) 1. memorezi 10-15 versete, 2. revizuieşti, 3. adaugi alte 10-15 versete, până asimilezi toată cartea.
 2. CONSOLIDAREA  este etapa a 2-a în care efectiv reciţi textul memorat, dar arunci ochii pe text ori de câte ori ai nevoie de ajutor, ai uitat ce urmează, sau nu mai eşti sigur cum scrie exact.
 3. EXTAZUL reprezină etapa în care, – îl citez pe fr. Radu – „…mă satur de bucuria Cuvântului lui Dumnezeu”; „…genul de experienţă, pe care sunt convins că dacă o guşti devii dependent de ea”; etapa în care „…aproape de fiecare dată când reciţi textul o să vezi ceva nou în el, ceva ce n-ai văzut niciodată înainte: un bulgăre de aur; te trezeşti stând în faţa unui adevăr al lui Dumnezeu pe care nu l-ai văzut până atunci în text” – un cuvânt/ o idee/ o imagine/ un contrast/ un gând nou, etc. „Când citim aceste idei profunde îi citim mintea lui Dumnezeu – are loc un transfer de gânduri: pui în mintea ta gândurile Lui.”
 4. HIBERNAREA este etapa de revizuire constantă – fără de care textul începe să se învechească şi să se şteargă treptat din memorie. Îi dispare prospeţimea şi efectiv îl uiţi în procent tot mai mare dacă nu îl reactualizezi în minte.

Unii- alţii, actorii, învaţă pe de rost textele lui Eminescu, Shakespeare, etc., şi noi nu ştim textul scris al Cuvântului lui Dumnezeu – şi nu-l învăţăm spre memorare.

 • „Esenţa experienţei apostolilor lui Hristos (spunea fr. R.G.) stă în scrierile lor!”
 • „Fără efort supra-omenesc Noul Testament poate fi memorat în aproximativ 25 de ani.”
 • „Nu-ţi propune! Citeşte şi memorează, aşa, pentru bucuria pură de a te întâlni cu gândurile lui Dumnezeu.”

Fiecare dintre noi ridică diverse obiecţii, găseşte tot felul de scuze, fie ca să nu citească, şi cu mult mai mult să nu înveţe pe de rost. Iată câteva dintre ele:

 1. N-am timp! Soluţia: „Timp ai pentru ce-ţi faci!” (Încearcă multitasking-ul: memorează în timp ce calci rufe, etc.)
 2. N-am memorie bună! Soluţia: Poţi! (dacă vrei)
 3. Efortul e prea mare pentru un rezultat aşa de mic! Soluţia: Nu spune aşa înainte de a încerca. Încearcă prima dată şi vezi pe pielea ta de este pierdere de vreme ori nu.
 4. Cititul este la fel de bun! Soluţia: „Altfel cânţi muzica pe care o ai deja în tine şi care nu mai depinde de partitură, textul care s-a interiorizat.”
 5. De ce să memorez când pot studia? Soluţia: Încearcă şi-şi! Studiază o carte, apoi învaţă pe de rost o alta şi compară rezultatele exerciţiului tău. „Vă spun că nu există termen de comparaţie. Cartea memorată o ştii mai bine decât orice alta doar studiată.”
 6. Poate duce la mândrie spirituală! Soluţia: nu încerca să rezolvi mândria prin ne-memorarea Scripturii, ci memorează fără să faci din asta o scuză. „Pericolul potenţial nu ar trebui să înlăture beneficiul spiritual!”

13043529_10204730749429227_7326959381178077297_n

 Cuvântul lui Hristos să locuiască din belşug în voi în toată înţelepciunea. Învăţaţi-vă şi sfătuiţi-vă unii pe alţii…”– Coloseni 3:16

 

 

 1. #1 by Alin Cristea on aprilie 17, 2016 - 18:33

  Reblogged this on Romania Evanghelica.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Alătură-te altor 4.975 de urmăritori

 • e v e n i m e n t e :

  ►... CLICK pe imagine

 • Z I A R U L = informaţie pe hârtie

  Evenimentele există. Hunedoara este şi evanghelică.

  Ne lipseşte încă fluidizarea informaţiei, promptitudinea şi lucrul în echipă (un colectiv de redacţie "self-motivated"), spiritul jovial şi curajul de a schimba şabloanele învechite. Ne lipsesc aceste lucruri, nu în sensul că nu le avem, ci în sensul că facem uz de ele mult prea puţin.

  Poate că este vremea să vorbim la trecut! :)

  Doamne ajută!

  Dacă CREZI că locul tău e alături de noi, CONTACTEAZĂ-NE !

  “Good ideas are common - what's uncommon are people who'll work hard enough to bring them about”-A.B.

 • Parteneri

 • de Interes

 • Judeţe Evanghelice

 • Flickr Photos

%d blogeri au apreciat asta: