Despre jar la oală şi apă la moară (pastorală)

Trebuie să fim îngăduitori unii cu alţii, deci şi cu păstorii noştri atunci când greşesc. Să-i iertăm şi să le spunem adevărul în dragoste (cu duhul blândeţii, dacă se poate), în aşa fel încât să le fim de folos şi de ajutor în marea şi dificila lucrare în care sunt(em) implicaţi, şi în care ne implică practic şi pe noi – ei cu darul lor, noi cu darul nostru.

Da! Păstorii nostri duhovniceşti e şi ei oameni! Iar oamenii, toţi oamenii, e supuşi greşelii. E aproape de prisos afirmaţia de mai înainte, pentru că ştim cu toţii, şi teoretic şi practic, că aşa este!

Lucrul cu oamenii e greu! Pentru că oamenii e dificili! 🙂 Câţi oameni tot atâtea soiuri şi feluri de-a fi, şi tot atâtea moduri de a privi şi de a vedea lumea şi viaţa, tot atâtea puncte de vedere, cu care efectiv, duminică de duminică, păstorul se luptă (ideologic vorbind) să le alinieze perspectivelor biblice asupra lumii şi vieţii, perspectivelor divine. 

Dar, în procesul acesta de extracţie din textul biblic a principiilor universal valabile pe care le conţine (lucru care are loc înainte de duminică, cu una, două, sau mai multe zile, precum şi atunci în timpul enunţării mesajului), şi de potrivire a aplicaţiilor practice pe care le poate avea pentru noi (lucru greu de făcut – care nu se întâmplă de la sine, ci cere munca asiduă a cititului, a studiului şi a gândirii), păstorul alunecă uneori pe panta preferinţelor personale.

(Nimeni nu e scutit – şi noi de-am fi în locul lui tot aşa am fi tentanţi să facem, şi aşa facem aproape mereu în dialogurile noastre teologice – din câte am observat eu.)

Adică, revenind, aşa cum am auzit nu de mult, „Una e să predici dintr-un text, şi alta e să predici TEXTUL!”

Nu ne pricepem noi la prea multă exegeză sau hermeneutică, (unii nu se pricep (mai) deloc, deşi de multă vreme ar fi trebuit să fie învăţători), nici la greacă sau ebraică –  aşa că n-avem încotro decât să-i credem pe păstorii noştri atunci când ne explică câte-o semnificaţie originală a vreunui cuvânt, însă nici totalmente analfabeţi nu suntem, ceea ce înseamnă că uneori vedem şi simţim cum ni se ia jarul de sub oală, sau chiar textul clocoteşte din ce în ce mai puţin, pentru că jarul a fost tras sub preferinţele personale (de interpretare şi mai ales de aplicare practică) ale celui ce cuvântă din faţă. (Voi da altă dată exemple concrete.)

N-avem încotro decât să recunoaştem că uneori (de cele mai multe ori) facem mai praf textele decât ei, că dăm dovadă de mai puţină consecvenţă şi slujire decât mulţi dintre ei, că ne place atunci când suntem confruntaţi finuţ (şi nu altfel), îngăduiţi, iertaţi, etc., şi ţinem mult la preferinţele personale (pe care, apropo, asemenea încredinţărilor pe care le avem, trebuie să le păstrăm pentru noi)- iar ei/lor, ca şi noi/nouă, tot la fel…

Merită să ne aducem aminte de bunul exemplu al credincioşilor din Bereea:

  „Iudeii aceştia aveau o inimă mai aleasă decât cei din Tesalonic. Au primit Cuvântul cu toată râvna şi cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea este aşa.”– Faptele apostolilor 17:11

…dar asta cere efort, nu-i aşa?! 🙂

 1. Postări din 2017 – 2010 | Hunedoara Evanghelică

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Alătură-te altor 4.975 de urmăritori

 • e v e n i m e n t e :

  ►... CLICK pe imagine

 • Z I A R U L = informaţie pe hârtie

  Evenimentele există. Hunedoara este şi evanghelică.

  Ne lipseşte încă fluidizarea informaţiei, promptitudinea şi lucrul în echipă (un colectiv de redacţie "self-motivated"), spiritul jovial şi curajul de a schimba şabloanele învechite. Ne lipsesc aceste lucruri, nu în sensul că nu le avem, ci în sensul că facem uz de ele mult prea puţin.

  Poate că este vremea să vorbim la trecut! :)

  Doamne ajută!

  Dacă CREZI că locul tău e alături de noi, CONTACTEAZĂ-NE !

  “Good ideas are common - what's uncommon are people who'll work hard enough to bring them about”-A.B.

 • Parteneri

 • de Interes

 • Judeţe Evanghelice

 • Flickr Photos

%d blogeri au apreciat asta: