Apă sfințită…

Avem și noi apa noastră sfințită….oooo da! N-am nicio îndoială!

Doar că, după cum apa se găsește în natură în trei forme diferite, tot așa și apa noastră – noastră în sensul că se găsește la noi, facem uz de ea, o prețuim și într-un oarecare fel ne-am însușit-o, am făcut-o astfel a noastră, în forma, sau formele care ne plac nouă. (Dacă e să încercăm să identificăm formele astea, la modul general vorbind, discuția se lungește. Dacă intrăm pe teritoriul local și/sau particular, lungul devine mai lung.)

Apa sfințită – serioși fiind – e apă normală. Sfințirea, în sensul textului biblic (mai ales după regula primei menționări) înseamnă, din câte am înțeles eu, „punere deoparte”. În ce fel e sfințită apa, dpdv. religios, și la ce se utilizează ea, n-aș putes să zic anume, să identific specific, fără de ajutor de la cineva care știe mai bine decât mine cum stă treaba. Mai degrabă gestul omului, provenit din credința lui că „așa e!” are, sau poate avea un efect benefic asupra lui.

Sfințirea, sub un oarecare aspect, are loc, dacă are loc, nu din pricina apei în sine ci după modul de utilizare al ei – analog cu credința care e bună sau rea în funcție de obiectul ei, analog cu vorbirea, care zidește sau dărâmă, încurajează sau lovește în funcție de înțelesul, tonul și contextul ei, etc. Apa e bună, chiar foarte bună dacă e băută – fiind apă bună de băut – sau bălăcită – dacă-i apă pentru bălăcit – stropită, pe frunte, prin păr sau alte locuri ale corpului, nu face decât să te stropească, analog botezului care dacă e lipsit de temeiul înțelesurilor și credințelor în cele înțelese, nu diferă de baia în piscină decât prin manifestarea exterioară.

Apa noastră sfințită e sfințită de noi – forma ei diferă de la caz la caz, iar utilitatea ei se cântărește în reacțiile personale ale utilizatorului/ utilizatorilor. Lichidă, solidă și gazoasă – tot apă e! Oricum, nu despre ea e vorba – ea e doar un pretext de gândire, o analogie grăitoare.

Cert e că, în același loc, aceeași apă pentru aceiași oameni e deopotrivă sfințită pentru unii și apă chioară pentru alții. Stropirea părului cu batic, spre exemplu, mâncatu` de pâine și vin, uneori, alteori; papagalicismul clișeistic venit din față, adesea; transformarea mijloacelor în scopuri, tot timpul, teatralismul neimpresionant al spectacolului, rugăciunea pompoasă, bifarea condicii, orice formă de extremism, și/sau alte variante mai subtile, care nu iau forma ploilor, a ninsorilor, a bulgărilor de zăpadă sau a țurțurilor de gheață, dar tot apă sunt.

Dar, sfințită ori ne, după cum apa ne este vitală, tot așa ne poate fi mortală, dăunătoare.

Cum ar zice C.S. Lewis „…să nu confundăm relele necesare cu binele. Se poate cădea ușor în această greșeală. Fructele trebuie conservate pentru a fi transportate, pierzându-și astfel anumite calități. Însă întâlnești oameni care s-au obișuit să prefere fructele conservate în locul celor proaspete. O societate bolnavă trebuie să fie preocupată de politică, după cum un om bolnav trebuie să fie preocupat de propria digestie: ignorarea subiectului s-ar putea dovedi o lașitate fatală și într-un caz, și în celălalt. Dar dacă în vreunul din cele două cazuri subiectul ajunge preocuparea obișnuită a minții – dacă uităm că ne preocupăm de asemenea lucruri doar pentru a putea să ne preocupăm și de altceva -, atunci ceea ce a fost întreprins de dragul sănătății devine o nouă maladie, mortală.

De fapt, toate activitățile omenești sunt afectate de o tendință fatală care face ca mijloacele să uzurpe tocmai scopurile pe care ar fi trebuit să le servească. (Ferigi și elefanți, pg.20, Humanitas, 2011)

 

 1. Postări din 2017 – 2010 | Hunedoara Evanghelică

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Alătură-te altor 4.975 de urmăritori

 • e v e n i m e n t e :

  ►... CLICK pe imagine

 • Z I A R U L = informaţie pe hârtie

  Evenimentele există. Hunedoara este şi evanghelică.

  Ne lipseşte încă fluidizarea informaţiei, promptitudinea şi lucrul în echipă (un colectiv de redacţie "self-motivated"), spiritul jovial şi curajul de a schimba şabloanele învechite. Ne lipsesc aceste lucruri, nu în sensul că nu le avem, ci în sensul că facem uz de ele mult prea puţin.

  Poate că este vremea să vorbim la trecut! :)

  Doamne ajută!

  Dacă CREZI că locul tău e alături de noi, CONTACTEAZĂ-NE !

  “Good ideas are common - what's uncommon are people who'll work hard enough to bring them about”-A.B.

 • Parteneri

 • de Interes

 • Judeţe Evanghelice

 • Flickr Photos

%d blogeri au apreciat asta: