Gabriel Soto despre lucrarea printre țigani

 

L-am întâlnit pe Gabriel Soto şi fiica lui, Emeline, vara aceasta, când au vizitat într-o diminică biserica noastră. Veniseră din Franţa în România pentru două săptămâni şi vroiau să ajungă în câteva comunităţi de ţigani din zona Hunedoarei. Nu erau pentru prima dată în ţara noastră, din 2004 vin aici aproape în fiecare vară, cu scopul de a ajuta familiile sărace şi copiii străzii. Dar cum au ajuns ei să prindă drag de cei pe care noi atât de mult îi ignorăm sau chiar ocolim?

Gabriel mi-a povestit cum, cu 8 ani în urmă, la biserica lor din Saint-Etienne i-a vizitat o familie de ţigani veniţi din România. Curios să îi cunoască şi să vadă unde locuiesc, i-a însoţit la marginea oraşului unde mai multe astfel de familii erau stabilite de ceva vreme. Priveliştea l-a şocat: „Am văzut la televizor cum trăiesc oamenii şi copiii din Africa, în ce condiţii grele trebuie să se descurce, dar nu mă aşteptam ca aşa ceva să existe atât de aproape de mine”. Dar Gabriel nu s-a oprit aici, la scurt timp a întâlnit un român stabilit de mai mulţi ani în Franţa şi deci care putea vorbi limba franceză, şi l-a rugat să-i fie traducător în vizitele pe care avea să le facă comunităţii de ţigani. Când a rămas însă fără traducător, a luat hotărârea de a învăţa limba română. A făcut-o singur, citind din Biblie şi ajutat de o carte special cumpărată în acest scop. Când i-am întâlnit eu, atât Gabriel cât şi Emeline vorbeau liber, fără dificultăţi. I-am întrebat despre rezultatele muncii lor, şi mi-au spus că sunt cam 30 de familii din comunitatea de lângă Saint-Etienne care nu mai cerşesc pe străzi şi din 2010 au o biserică a lor.

În România cei doi au venit însoţiţi de o familie de ţigani care merge împreună cu ei în vizitele în care sunt aşteptaţi şi primiţi foarte bine. Programele pentru copii includ jocuri, cântece, lecţii în cadrul cărora e vestită Evanghelia. Aduc cu ei tot felul de „ajutoare” şi la ultima întâlnire împart şi pungi cu alimente. În ce priveşte slujirea pe care o fac printre copiii străzii, spuneau că s-au angajat în această lucrare pentru că au observat că nici o biserică evanghelică din zona noastră nu avea vreun un plan de atingere şi ajutorare a acestora.

„Biserica, spunea Gabriel, e soluţia pentru oamenii care merg şi cerşesc în Europa.” El a făcut efortul de a învăţa o limbă străină pentru a le putea vesti Evanghelia ţiganilor căci „e de datoria noastră a împărtăşi ceea ce ştim despre Dumnezeu”. După o astfel de mărturie, ce să mai scriu? Noi cunoaştem mai bine cultura, locuinţele lor, ca să nu mai vorbim de limbă, îi vedem cerşind sau pur şi simplu trecând pe lângă noi. De ce oare nu simţim că avem o datorie faţă de aproapele nostru şi adesea suntem mai mişcaţi de nevoia „departelui”, de copiii aceia din Africa?

Text: Dana Sisoeva

 

, , ,

 1. Topul postărilor pentru ultimele 30 de zile (august 2012) « Hunedoara Evanghelică

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Alătură-te altor 4.975 de urmăritori

 • e v e n i m e n t e :

  ►... CLICK pe imagine

 • Z I A R U L = informaţie pe hârtie

  Evenimentele există. Hunedoara este şi evanghelică.

  Ne lipseşte încă fluidizarea informaţiei, promptitudinea şi lucrul în echipă (un colectiv de redacţie "self-motivated"), spiritul jovial şi curajul de a schimba şabloanele învechite. Ne lipsesc aceste lucruri, nu în sensul că nu le avem, ci în sensul că facem uz de ele mult prea puţin.

  Poate că este vremea să vorbim la trecut! :)

  Doamne ajută!

  Dacă CREZI că locul tău e alături de noi, CONTACTEAZĂ-NE !

  “Good ideas are common - what's uncommon are people who'll work hard enough to bring them about”-A.B.

 • Parteneri

 • de Interes

 • Judeţe Evanghelice

 • Flickr Photos

%d blogeri au apreciat asta: