Oare sunt o „uscată”?

Spicuiri din mesajul de evanghelizare de la BCP „Gologota” Hunedoara – 5 martie 2012

Corina Băloiu:

Imaginati-va un dialog intre crestini, unul simplu, cotidian: “Pace, pace!”, “Ce mai faci?”, “Bine, bine, slava Domnului.”, “Toate bune?”, “Da, da.”. Totul normal, unul arata ca ii pasa, celalalt e decent si raspunde civilizat. Asa si e normal sa fie.

Dar nu asta e de fapt subiectul primei predici din seria dedicata Evanghelizarii din luna Martie. Asta e doar ceea ce observam practic in biserici, fie ca sunt mai mici sau mai mari, mai unite sau si mai putin unite.

Ce rost are dialogul de mai sus? Are un rost clar, pentru ca nu vreau sa scriu un rezumat a ceea ce am auzit in seara asta la biserica, ci ceea ce am inteles, am filtrat si am simtit. Sa spun ca m-a eliberat total predica, as minti. Dar de vorbit, mi-a vorbit, direct, clar, fara echivoc. A fost despre uscaciunea spirituala, cauze si solutii. Simplu: nemultumire, pacatul ascuns, chiar si cel pur mental (It all starts in the mind, anyway) , amaraciunea incercarii.

Ce mi-a vorbit mie personal?

1.  Nemultumire

Uit deseori sa multumesc!!! Ma enervez des si usor, si din cauza asta raman surda si oarba in fata multor binecuvantari. Nu am x, y, z, si e o realitate si, poate ca nu e adanc inradacinat in materialism, ci e dorinta si nevoia de afectiune, de familie, da viata. Dar asta e din seria Exista viata dupa divort? Sau as adauga eu, sa ii impuscam pe cei esuati (ca si mine)?

Cert e ca obsesia a ceea ce mai trebuie sa astept, ma face uneori uscata, nemultumita si rea, pentru ca doare.

2. Pacatul ascuns

Aici ma prinde si nu prea, pentru ca in ultima vreme am marturisit mult si tot mai gasesc si, ce e ciudat pentru mine, personal (se vede ca centrul atentiei mele e pe mine, nu pe El, deci veti intelege de unde atatea framantari), e ca pcatele sunt asa de variat colorate si de subtile, incat parca as fi animalul ala lenes: cresc mustele pe el si pe el nu il deranjeaza, pentru ca nu se poate misca, nici nu le poate percepe. Cred ca asa sunt si eu uneori, se misca pacatele mai repede decat mine, iar eu nici nu le vad. Realizez cateva zile mai tarziu ca am spus sau am facut ceva rau.

3. Amaraciunea incercarii

Asta e a mea total. Neiertare, durere, parasire, senzatia ca toti isi bat joc, ca te tin de fraier, ca vor doar sa profite. Din nou durere, esec, amintirea divortului, vreo boala, vreun copil obraznic de la scoala, un bunic cu Parkingson, un program “Spartan”, incarcat pana la refuz, de te miri ca nu devii cardiac. Si esec din nou, si oameni care pleaca din viata mea si ma simt neputincioasa, si vreau sa urlu de sa se darame tot in jur. Daca vreti sa aflati detalii, cautati Casting Crowns, Does anybody hear her?.  Trist e ca in cantec este vorba despre persoane din afara bisericilor. Pe cand eu sunt in biserica. Asta imi da de gandit, in urmatorul episod…

 M-am regasit in predica; a adus exemple frumoase, adecvate, a explicat clar. Sunt eu..uneori!

Solutia?

Rugaciunea. M-as fi bucurat sa accentueze mai mult solutia, nu sa o reduca la un rand. Problemele mi le vad din ce in ce mai bine. Mai trebuie sa lucrez la rabdare. Si aici vine predica de seara. Vreti sa vedeti? Daca nu ati disperat citind, aflati in scrierea urmatoare. 🙂

, , ,

 1. Lasă un comentariu

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Alătură-te altor 4.976 de urmăritori

 • e v e n i m e n t e :

  ►... CLICK pe imagine

 • Z I A R U L = informaţie pe hârtie

  Evenimentele există. Hunedoara este şi evanghelică.

  Ne lipseşte încă fluidizarea informaţiei, promptitudinea şi lucrul în echipă (un colectiv de redacţie "self-motivated"), spiritul jovial şi curajul de a schimba şabloanele învechite. Ne lipsesc aceste lucruri, nu în sensul că nu le avem, ci în sensul că facem uz de ele mult prea puţin.

  Poate că este vremea să vorbim la trecut! :)

  Doamne ajută!

  Dacă CREZI că locul tău e alături de noi, CONTACTEAZĂ-NE !

  “Good ideas are common - what's uncommon are people who'll work hard enough to bring them about”-A.B.

 • Parteneri

 • de Interes

 • Judeţe Evanghelice

 • Flickr Photos

%d blogeri au apreciat asta: