Rotaţie sau Revoluţie?

Dacă mă uit la definiţia din DEX aproape că mi-am aflat răspunsul. Cuvântul „revoluţie” este un cuvânt mare. (Dar din păcate, nouă românilor ne place să folosim cuvinte mari şi pentru chestiuni „mici”)

REVOLÚȚIE, revoluții, s. f. I. 1. (Fil.) Ansamblul transformărilor calitative profunde care cuprind fie un sistem în întregime, fie unul sau mai multe subsisteme ale acestuia. 2. Schimbare bruscă și de obicei violentă a structurilor sociale, economice și politice ale unui regim dat. 3. (Pop.) Răscoală, revoltă. 4. Fig. Schimbare, transformare radicală într-un anumit domeniu. 5. Astr. Mișcare completă de rotație a unui corp ceresc în jurul altui corp ceresc.

L-am tot auzit pe la televizor zilele astea sau l-am citit prin articole online, de am ajuns să mă gândesc la felul în care îl folosim. Să mă întreb dacă nu cumva mai mult ne rotim decât ne revoluţionăm. Ambele sunt mişcări rotunde, „încerc”, însă rotirea are loc în jurul nostru, a propriei noastre „axe” (după zilnicul şi pământescul obicei al planetei) iar revoluţia are loc în jurul soarelui, deci a luminii, a „sursei”, având un alt punct de referinţă. 

Se prea poate să confundăm uneori cele două mişcări atunci când vorbim despre ţara noastră şi sistemul ei politic, atunci când vorbim  / scriem despre biserica ce ne cuprinde sau despre viaţă în genere.

După mai bine de 20 de ani de la Revoluţia din ’89, sunt „voci” care au căzut de acord că putem vorbi, fără să greşim prea mult, despre o pseudo-revoluţie, despre o rotaţie de putere, despre o ieşire din umbră a unora care au aşteptat acolo momentul potrivit şi-au căutat să se potrivească lui, mai puţin despre „transformări calitative profunde.”

Astăzi ni se vorbeşte, sugerat sau de-a dreptul, despre o altă revoluţie – o altă ieşire a oamenilor în stradă –  cu scopul de a aduce aminte celor de la putere că puterea pe care o au doar le-a fost încredinţată pentru o vreme (prin vot democratic) şi nu le aparţine de drept, să facă ce vor ei cu ea, şi că această putere li se poate lua dacă nu o folosesc bine, în interesul majoritar şi în spiritul democratic.

Deşi revoluţia implică o schimbare bruscă de situaţie, se pare totuşi că ea este foarte diferită de ceea ce trăim noi în ţara noastră. Revoluţia noastră seamănă mai mult cu rotaţia de zi cu zi a planetei, se învecheşte la fiecare 24 de ore asemenea modernismelor, apoi o trecem la „banalităţile” normalului nostru.
Mişcarea de revoluţie, pe de altă parte, este ceva cu bătaie lungă, durează mereu 4 anotimpuri, 12 luni şi multe zile. Ea ne schimbă priveliştea din faţa geamului, perspectiva bugetară,  ne scoate câteva fire de alb în plus şi ne costă altfel.

Dacă aşa stau lucrurile şi când vine vorba de mişcările politice, la urma urmei şi ele sunt mişcări, schimbările lor nu înseamnă neapărat şi revoluţionarea lor, deşi până la urmă „scânteia aprinde focul”.

Revoluţionarea noastră, ca şi indivizi care alcătuim un popor, are mai mult de a face cu „învârtirea” noastră de zi cu zi, cu poziţionarea noastră permanentă din orice unghi şi din orice perspectivă în jurul Luminii, a valorilor care au trecut testul timpului, chiar dacă în fiecare an „pomul nostru are alte frunze cu culori oarecum diferite.” Oricum roadele sunt mai importante decât culorile (fie ele politice, religioase sau de altă natură).

Dacă sunt corupt şi coruptibil la fel ca cei împotriva cărora protestez şi pe care vreau să-i dau jos, atunci, zic eu, trebuie să ies în stradă şi să protestez şi împotriva mea, să mă dau jos şi pe mine,  că să nu mă trezesc cumva (în caz că nu va fi prea târziu) că m-am / ne-am învârtit în jurul cozii şi-am numit rotaţia „revoluţie”.

poza de aici

, , ,

 1. Postări din 2017 – 2010 | Hunedoara Evanghelică

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Alătură-te altor 4.975 de urmăritori

 • e v e n i m e n t e :

  ►... CLICK pe imagine

 • Z I A R U L = informaţie pe hârtie

  Evenimentele există. Hunedoara este şi evanghelică.

  Ne lipseşte încă fluidizarea informaţiei, promptitudinea şi lucrul în echipă (un colectiv de redacţie "self-motivated"), spiritul jovial şi curajul de a schimba şabloanele învechite. Ne lipsesc aceste lucruri, nu în sensul că nu le avem, ci în sensul că facem uz de ele mult prea puţin.

  Poate că este vremea să vorbim la trecut! :)

  Doamne ajută!

  Dacă CREZI că locul tău e alături de noi, CONTACTEAZĂ-NE !

  “Good ideas are common - what's uncommon are people who'll work hard enough to bring them about”-A.B.

 • Parteneri

 • de Interes

 • Judeţe Evanghelice

 • Flickr Photos

%d blogeri au apreciat asta: