Lucian Blaga despre protestantismul lui Soren Kierkegaard

„Protestantismul vrea să tulbure, să pună în mişcare sufletul; protestantismul îndârjeşte îndemnul de a cucerii transcendenţa, şi de a spera totul numai de la graţia divină după ce prin extreme eforturi omul s-a convins de nimicnicia încercărilor şi a fiinţei sale.

Protestantul este creştin pe planul cel mai lucid al cugetului, pe temeiul unei largi şi violente problematizări a doctrinei, a unei deliberări şi hotărâri lăuntrice a spiritului. Spiritul în cadrul protestantismului, liber în esenţă, se pune pe sine însuşi ca o problemă de realizat prin hotărâre.

N-am putea să indicăm o altă personalitate care să fi realizat mai deplin, mai individual, atât prin viaţa cât şi prin doctrina sa, acest tip religios de orientare protestantă decât Kierkegaard. Decât Kierkegaard, acestă flacără fără de vatră. La problematizarea violentă a doctrinei în spirit protestant l-a ajutat nu numai logica obişnuită, ca pe reformatori, şi nici numai logica enorm ascuţită a duhului criticismului, ca pe Kant de pildă, ci alături de acestea l-a servit şi „dialectica”, adică acea stranie logică vie adaptată la toate contradicţiile existenţei.

Kierkegaard introduce fără sfială dialectica în problematizările protestante ale doctrinei creştine şi ale vieţii religioase, şi anume chiar în inima problematicei. Protestantismul prin greutatea cu care apasă asupra libertăţii conştiinţei, asupra cugetului ca atare, asupra deliberării şi hotărârii, asupra spiritului care se pune pe sine însuşi, protestantismul, zicem, nu vi se pare ca făcut anume pentru oameni care n-au rădăcini organice înfipte în acestă lume, pentru oameni care sunt doar „spirit”, adică spirit ce se pune pe sine însuşi?”
Lucian Blaga, Religie şi Spirit, 1942 – Sibiu, Editura „Dacia Traiana” p.158-159

, , ,

 1. Lasă un comentariu

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Alătură-te altor 4.975 de urmăritori

 • e v e n i m e n t e :

  ►... CLICK pe imagine

 • Z I A R U L = informaţie pe hârtie

  Evenimentele există. Hunedoara este şi evanghelică.

  Ne lipseşte încă fluidizarea informaţiei, promptitudinea şi lucrul în echipă (un colectiv de redacţie "self-motivated"), spiritul jovial şi curajul de a schimba şabloanele învechite. Ne lipsesc aceste lucruri, nu în sensul că nu le avem, ci în sensul că facem uz de ele mult prea puţin.

  Poate că este vremea să vorbim la trecut! :)

  Doamne ajută!

  Dacă CREZI că locul tău e alături de noi, CONTACTEAZĂ-NE !

  “Good ideas are common - what's uncommon are people who'll work hard enough to bring them about”-A.B.

 • Parteneri

 • de Interes

 • Judeţe Evanghelice

 • Flickr Photos

%d blogeri au apreciat asta: