Negoiu: 100 de ani de la primul botez, 11 septembrie 2011

O SĂRBĂTOARE  A SUFLETULUI

Data de 11 septembrie pare o dată fatidică pentru lume şi asta datorită evenimentelor care s-au petrecut în anul 2001 în U.S.A.

Pentru creştinii din localitatea Negoiu, judeţul Hunedoara, data de 11 septembrie 2011 a însemnat însă o sărbătoare specială, Biserica Creştină Baptistă din localitate a sărbătorit 100 de ani de la primul botez.

Într-o zi frumoasă de sfârşit de vară şi început de eternitate, în localitate au fost prezenţi mulţi fii ai satului care s-au bucurat de reîntâlnirea cu propria istorie, de lumina de septembrie, de Evanghelie, de peisajul extraordinar al zonei, de legăturile dintre creştinii din ţară.

A fost multă lume, sărbătoarea s-a ţinut în curtea bisericii pentru ca toţi să audă versete din Biblie, mărturii,  cântece creştine.

Fanfara Bisericii Creştine Baptiste din Răchitova , condusă de pastorul Florin Popa a mângâiat  sufletele şi aerul înalt al Negoiului, iar pastorul Mircea Ursu, preşedintele Comunităţii Baptiste de Hunedoara, a păstrat echilibru între prezent şi trecut, prezentând pe rând oameni, evenimente, istorii, portrete, a făcut legătura cu mesajul Scripturii în mod concret, pledând pentru o relaţie autentică între credincios şi Dumnezeu, prin Isus Hristos, sub călăuzirea Duhului Sfânt.

Actualul pastor al bisericii din Negoiu, Moldovan Aron, vizibil emoţionat, a prezentat pe scurt istoria bisericii, a pus accentul pe faptele bune şi pe mărturia la care este chemat creştinul astăzi.

De faţă a fost şi Ciocan Ioan primul pastor ordinat al bisericii în anii cincizeci, care a citit cu emoţie textul biblic dedicat sărbătorii, iar pastorul Borteş Iosif şi-a reaminti că în perioada în care a fost păstor a botezat peste optzeci de persoane într-o perioadă grea, marcată de evenimentele sociale ale anilor şaptezeci şi de slăbiciunile omeneşti inerente unui început de drum în slujire.

De fapt au fost prezenţi creştini din întreaga ţară, foşti membrii ai bisericii, din Alexandria, din Ţara Haţegului, din Banat, din Hunedoara, din Oltenia, au fost prezenţi bătrâni cu părul alb sau tineri cu suflet năvalnic. Astfel Dumitrescu Petru şi-a reamintit că a fost diacon al bisericii pe durata slujirii a şase păstori, a rămas lângă Dumnezeu şi a căutat să fie o mângâiere pentru membrii bisericii  în vremuri mult mai grele în care lupta cu păcatul omului era puternică. Biserica avea în acei ani o fanfară de peste 30 de membrii şi la un moment dat, pentru a se continua construcţia locaşului nou, au trebuit să vândă o parte din instrumentele muzicale, erau vremuri în care deciziile se luau greu, priorităţile au fost bine stabilite pentru ca lumea să reziste prin credinţă.

Au fost amintiţi primii slujitori ai Evangheliei în zona Negoiului precum: Ştefănic  Mihai, Dăbuceanu (poreclit Don), sau Cure Simion ajuns secretar de Comunitate Creştină Baptistă.

Au fost emoţionaţi şi au avut lacrimi în ochi Bîrz Nicolae, păstor din Oltenia venit la Negoiu pentru a rememora vremurile de evanghelizare de la începutul activităţii sale, ori Dumitrescu Siminic, pastor, care şi-a adus aminte de vremurile când prezenta cu timiditate Evanghelia.

Cine a privit chipurile celor din curtea bisericii în data de 11 septembrie 2011, a înţeles că bucuria sărbătorii marchează sufletele şi că o astfel de zi nu se uită uşor. Poate din cer, de undeva, de sus, au privit şi cei care nu mai sunt, dar care au trăit în Negoiu bucuria credinţei într-un Mântuitor plin de dragoste.

Din perspectiva istoriei creştine, orice teolog ar fi susţinut că  misiunea de a duce Scriptura la omeni ar fi putut începe în Haţeg, ori în Hunedoara, în oraşe cu potenţial şi resurse, dar Dumnezeu care dă putere celor care îl iubesc Şi-a început misiunea de pe înălţimile dealurilor din Negoiu, bazându-se pe oameni modeşti dar disponibili, iar valul a curs spre lume, simplu, aproape anonim, dar cu putere, puterea de a transforma vieţi…

 

Constantin Stancu, 11 septembrie 2011    

 

, ,

 1. #1 by Nelu on septembrie 18, 2011 - 17:50

  Dumnezeu sa binecuvinteze pe fratii si surorile din Negoiu!

 1. Negoiu: 100 de ani de la primul botez, 11 septembrie 2011 « Istorie Evanghelica
 2. Stiri Crestine.ro » 100 de ani de la primul botez la Negoiu. O sărbătoare pentru suflet

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Alătură-te altor 4.975 de urmăritori

 • e v e n i m e n t e :

  ►... CLICK pe imagine

 • Z I A R U L = informaţie pe hârtie

  Evenimentele există. Hunedoara este şi evanghelică.

  Ne lipseşte încă fluidizarea informaţiei, promptitudinea şi lucrul în echipă (un colectiv de redacţie "self-motivated"), spiritul jovial şi curajul de a schimba şabloanele învechite. Ne lipsesc aceste lucruri, nu în sensul că nu le avem, ci în sensul că facem uz de ele mult prea puţin.

  Poate că este vremea să vorbim la trecut! :)

  Doamne ajută!

  Dacă CREZI că locul tău e alături de noi, CONTACTEAZĂ-NE !

  “Good ideas are common - what's uncommon are people who'll work hard enough to bring them about”-A.B.

 • Parteneri

 • de Interes

 • Judeţe Evanghelice

 • Flickr Photos

%d blogeri au apreciat asta: